Efterhånden som flere og flere mennesker vælger den økologiske livsstil og forsøger at forbedre deres sundhed, er der er også mange mennesker, der går et skridt videre og nyder de sundhedsmæssige fordele ved en rå og levende kost.
I min erfaring er, at “rawfood’ere” hovedsageligt spiser 75-80% rå fødevarer. Begrundelsen for indtagelse af rå fødevarer er, at når fødevarer er rå, er de er i deres mest naturlige tilstand. Som naturen har lavet dem. Dette betyder at de er biotilgængelige for kroppen og dermed lettere for os at fordøje.
Når vi tilbereder maden kan det skabe nye forbindelser i fødevarerne, som vores krop kan ikke altid kan omdanne. Det kan til og med give kroppen en giftig belastning, hvilket gør det sværere for vores immunsystem at arbejde effektivt.
Efter et kogt måltid bliver vores hvide blodlegemer mere aktive, hvilket betyder, at maden kan ses som en invaderende fjende i kroppen. Bølgen af hvide blodlegemer i retning fordøjelseskanalen efterlader resten af kroppen mindre beskyttet af immunsystemet. Så set ud fra immunsystemets synspunkt bliver kroppen invaderet af en fremmed (toksisk) stof, når fødevareren bliver spist kogt/tilberedt.
Rå fødevarer bevarer deres enzymer. Enzymer er vores livskraft og vores krop har brug for dem for at absorbere vitaminer og mineraler – enzymer er katalysator i vore krop. Når maden bliver opvarmet over en vis temperatur dør enzymerne, og det bliver sværere for vores krop at absorbere ernæring fra fødevarer. Rå fødevarer genopbygger vores ”enzymer-bank”, hjælper os med at forblive sunde og bremser aldringsprocessen. Kogte fødevarer fremskynder vores aldringsproces, da de nedbryder vores kroppe for enzymer.
Det er altid klogt at begynde stille ud, og langsomt øge den rå fødeindtagelse. For eksempel kan man starte med at tilføje salater til alle måltider, det vil også hjælpe fordøjelsen. Morgenmad er et godt sted at starte, ved at lave en smoothie med frisk frugt, nøddemælk, superfood, bær, avokado m.m. Dernæst kan man eksperimentere med at lave spirer eller købe lidt tang at supplere sin frokost/aftensmad med. Det kan også være man har lyst at lave frisk juice et par gange om ugen. Lige så stille får man flere og flere nærende fødevarer ind i en dagligdag, og inden man ser sig om, laver man varieret, nærende og farverigt. Og det vil kroppen belønne dig for med ekstra energi, godt humør og stabilt blodsukker.
Er du klar?
Add Comment